Detta kan vara ett av de allra vanligaste kortspelen som vi i Sverige spelar som vanligt sällskapsspel. Det är enkelt att förstå och lära sig, dessutom är det riktigt roligt och spännande att spela.

Vad behöver man?

Det enda du behöver för att spela Vändtia är en helt vanlig kortlek med 52 kort. En vän och lite tid. Man kan vara mellan två och fyra spelare. Vill man vara fler är det bra att använda sig av två kortlekar.

Börja spela:

Börja med att blanda leken ordentligt, sedan ska tre dolda kort delas ut till varje spelare. Dessa kort får man under inga omständigheter titta på i början. Ovanpå de dolda korten får nu varje spelare tre uppvända kort som man ska använda sist i spelet. Slutligen får varje spelare tre kort som den ska ha på hand när spelet börjar.

Man ska som spelare så långt som det är möjligt ha tre kort på handen. Det betyder att varje gång man lägger ett kort ska man även ta upp ett tills högen är slut.

Det börjar med att högen kort som är kvar efter utdelningen läggs i mitten av bordet. Nu får alla spelare försöka att byta ut sina kort som är uppvända på bordet till så bra kort som möjligt med hjälp av dem man har på handen. Bäst är Ess, två och tio, Ess är högst, en tvåa ”börjar om” och en tia ”vänder bort”.

Nu ska man i tur och ordning lägga kort i en hög på bordet. Man behöver inte följa färg utan koncentrerar sig bara på vilka nummer som läggs. Det gäller att lägga samma valör eller högre. Om man inte kan lägga något av det man har på hand så får man lov att ta ett chanskort från högen. Om inte det heller går att lägga så får man ta upp hela den uppvända högen som ligger på bordet och det blir nästa spelares tur.

Tvåor och Tior

Dessa kort är de bästa du kan ha i detta spel förutom ess. Lägger du en tvåa så börjar den om, alltså om det ligger en dam och du inte kan lägga lika eller över så kan du lägga en tvåa och sedan lägger du ett lågt kort. Om du inte kan lägga lika eller högre och har en tia, ja då kan du vända bort hela högen. Tior och tvåor kan du lägga på precis vad som helst. Allt för att slippa ta upp eftersom att spelet går ut på att bli av med sina kort.

Slutet

När alla kort är slut i den nedvända högen och man inte har några kort på handen, ja då är det dags att spela korten på bordet. Man börjar med att använda de uppvända ett i taget, har man två av samma får man såklart lägga dem samtidigt. När de uppvända är slut och man inte har några på hand, ja då får man börja med de nedvända. Det blir riktigt spännande eftersom att man nu måste spela ett i taget och man får inte titta på dem innan. Så kan man inte med det kort man får upp så måste man ta upp högen helt enkelt. När någon har blivit av med alla sina kort, då är spelet slut och den som blir av med dem först vinner.