Kortleken har en mängd användningsområden, även om de olika pokerspelen hör till den mest vanliga gruppen och den man tänker först på. Poker uppstod på 1800-talet i USA. Det som är gemensamt för de olika pokerspelen är att man satsar eller satsar inte på den som får bäst kombination av kort från giv till giv. Det betyder att pokerspel inte bara är ett kortspel, utan också ett vadslagningsspel.

En annan typ av spel där kortlekar används är samlarkortspel. Dessa är en kombination av både spel och samlarbilder. Du kanske har hört talas om Magic? Magic var det första samlarkortspelet och gjorde enorm succé i ett flertal länder under 1990-talet. Skaparen bakom hette Richard Garfield. Korten som används i Magic består av mytiska och spännande bilder, som man alltså både spelar med och kan samla på. Andra vanliga kortsamlarspel är Pokémon och Digimon, som snarare handlar om samlande än spelande. Vid dessa spel använder man alltså inte en vanlig standardkortlek, utan kortlekar utformade efter just spelet.

Kortlekar kan också användas för att lägga patienser. Här är det oftast en person som spelar själv och spelandet går ut på att arrangera korten i kortleken efter vissa villkor och metoder. Harpan, idioten, de åtta herrarna och envisa finskan är populära patienser. En helt vanlig spelkortlek används.

Andra kända kortspel

Canasta, Hej Knekt, Hjärter, Rödskägg, Bridge och Vändtia är andra mycket vanliga kortspel där man använder en helt vanlig kortlek. UNO blev enormt stort under 1980-talet, men här spelar man med en kortlek som består av 108 kort i valörerna 0 till 9 och med färgerna rött, grönt, blått och gult.
Olika typer av kortlekar används alltså till olika typer av kortspel, även om den vanliga kortleken med hjärter, spader och så vidare är klart vanligast. Det finns idag kortlekar i en mängd olika varianter och utformningar, även om de baseras på standardleken. Alla åldrar kan ha roligt med kortspel och det är sannerligen inte längre ett spel för överklassen.