Nu ska vi gå igenom ett av de mest populära kortspelen i barnfamiljer genom tiderna – Hej Knekt. Det är ett perfekt spel för de yngre eftersom att det sällan blir tråkigt stillasittande. Dessutom behöver man inte hålla koll på poäng och så vidare.

Vad behöver man?

Först och främst behöver man vara minst fyra spelare men det går även bra att vara så många som sex stycken. Sedan behöver man så klart en vanlig kortlek med 52 kort. För att vinna så gäller det att bli först med att bli av med alla sina kort.

Börja spela:

Först och främst så ska alla korten delas ut och alla ska ha lika många kort var. Om det skulle vara så att man behöver plocka bort några kort så är det bra att ta tvåor i första hand.

Nu ska alla spelare lägga sin kort nedåt i varsin hög framför sig. Tänk på att man rör sig mycket under detta spel. Därför kan det vara en fördel att spela det på golvet om man inte har ett stort bord där alla verkligen får plats. I spelet så har man nu fem stycken olika ”hälsningsord”. Dessa gäller det för alla deltagare att hålla i minnet när man spelar. Varje ord/utrop hör ihop med ett visst kort i leken och när ett av dem kommer upp gäller det att snabbt komma på vilket hälsningsord det är som gäller; Tior – vissla, Knekt – Hej Knekt, Dam – Goddag Dam, Kung – ställ dig upp och gör honnör, Ess – Slå handen i golvet på högen i mitten.

Spelet börjar med att den första spelaren i tur lägger ut sitt översta kort från sin nedåtvända hög uppvänt mitt i ringen. Det ska gå fort så att ingen spelare ser det före någon annan. Nu gäller det att ha snabb reaktionsförmåga för alla inblandade. Om det är ett kort utan hälsningsord, det vill säga alla kort under tio, ja då händer ingenting. Nästa spelare lägger ut ett kort från sin hög och så vidare. Det som blir spännande är när det är ett kort som har hälsningsord. Då måste alla snabbt göra den rätta hälsningen, den som gör det sist får ta upp hela högen i mitten och lägga de korten underst i sin egen hög.

När någon blivit av med alla sina kort är spelet slut och den personen har vunnit. Vill man göra det ännu svårare så kan man lägga till fler hälsningsord på andra kort som man bestämmer gemensamt.